Hoogsensitiviteit

Herken je dat ook, op het einde van de dag ben je helemaal leeg. Of je hebt een dagje geshopt en je kunt daarna de rust in je lichaam niet terugkrijgen, of jouw kind ontploft thuis na een dagje school.

Grote kans dat je Hoogsensitief bent.

Ik weet uit ervaring dat het erg lastig is dat je zo overprikkeld raakt en je geen raad meer weet met dat gevoel. Ik heb door de jaren heen gelukkig kunnen leren hoe ik daarmee om moest gaan en dat is me gelukt.

WAT IS NU EIGENLIJK HOOGSENSITIVITEIT?

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en HSP (HoogSensitief Persoon) zijn termen die vaak gebruikt worden. Ze hebben ook allemaal dezelfde betekenis. Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief.

Als je hoogsensitief bent heb je een ander functionerend zenuwstelsel. Je ervaart veel intenser informatie die binnenkomt en je hebt veel meer tijd nodig om de prikkels te verwerken en er zelfs van te herstellen.

Met hoogsensitiviteit word je geboren. Door de druk van de huidige maatschappij hebben hoog sensitieve kinderen en volwassenen het behoorlijk zwaar. Dit kan uiten in fysieke, emotionele en lichamelijke klachten.

Het heeft niet alleen nadelen maar ook heel veel voordelen als je een HSP bent. Je bent vaak heel goed in het lezen van andermans gevoelens omdat HSP’s goed kunnen waarnemen, ze merken veel eerder dingen op dan anderen. Maar daarentegen zal je ook moeten waken dat je niet chronisch overprikkeld raakt.

En daar help ik jou of jouw kind heel graag mee om te kijken hoe we samen de eventuele overprikkeling kunnen tegen gaan zodat je meer innerlijke rust gaat ervaren.